A PCe17Os-rõl röviden: Azért készítettem el a PCLinuxOS-t ezzel az asztali környezettel, mert a KDE-nek már nem volt elég a gépem teljesítménye, csak ette és ette a memóriát. Az e17, azaz DR17, Enlightenment, egy folyamatos fejlesztés alatt álló asztali környezet, amibõl még stabil verziót bár nem adtak ki hivatalosan, mégis használható. Én szeretném, ha más is megismerhetné ezt a csodálatos környezetet, amit teljes egészében lefordítottam magyar nyelvûre.  Sokaknak ismeretlen lesz a használata, és lesznek akik gyorsan megszeretik, vagy megutálják, bár én annyit szeretnék mondani, hogy  számomra egy igen kellemes csalódás volt a KDE után.  A rendszeren viszonylag sok új alkalmazás található, mivel az alkalmazások tekintetében alkalmazkodnom kellett az asztali környezethez. A legtöbb alkalmazás GTK 2-es, és  Qt  fejlesztõi környezetben készült.  Törekedtem arra, hogy használható legyen a rendszer,  természetesen ez sem tökéletes.  Remélem sokak számára sikerült örömet okoznom.

    Segítség a rendszer használatához: Azt mindenkinek tudnia kell, hogy az e17 nem KDE, és nem is Gnome, hanem egy teljesen más alapokra épülõ asztali környezet, amely mivel még nem 100%-osan stabil, ezért természetes, hogy apróbb hiányosságai vannak. Az elsõ ilyen hiányosságal a bejelentkezõ képernyõn találkozunk, mivel nem enged minket sehogysem  beírni a felhasználói részbe, ezt kiküszöbölhetjük azzal, hogy nem írunk be jelszót a mezõbe majd nyomunk egy Entert, és kiírja egy hibaüzenettel, hogy hibás jelszó, stbstb, de viszont utána már akármilyen felhasználói névvel bejelentkezhetünk. (ez az Entrance nevû bejelentkezõ alkalmazás, a hiba kijavításán biztosan dolgoznak a fejlesztõk). A másik hiányosság, amivel szembetalálkozunk, az a partíciók felcsatolása, amelyet a legegyszerûbb módon úgy tudunk kiküszöbölni, hogy a munkaasztal felsõ panelján lévõ partíció kezelés ikonra kattintva a beállítópulton felcsatoljuk a merevlemezeinket. Elméletileg minden csatlakoztatott eszköz megjelenik a munkaasztalon, és ha rákattintunk az ikonjára, akkor az e17 fájlkezelõje megnyitja nekünk az eszközt.

    Miben különbözik az e17? Az elsõ és legfontosabb, hogy nem használ rendszertálcát (systray), és mivel jó néhány alkalmazás elõszeretettel használja azt, ezért én ezt egy külsõ program segítségével oldottam meg, ami a Stalonetray. A program az e17-be való bejelentkezéskor automatikusan elindul egy desktop fájl segítségével. A desktop fájlban szereplõ indító parancs tartalmazza, hogy hol legyen a program, milyen hátteret használjon, mekkora legyen, stb. A fájl minden felhasználónál a /home/felhasználó/.local/share/applications rejtett mappában található. Mivel én a rendszert 1024x768-as felbontásra optimalizáltam, ezért ha nagyobb felbontást szeretnétek használni, akkor értelemszerûen a stalonetray helyzete is meg fog változni, persze nem lesz akkora elcsúszás, de a stalonetry.desktop fájlban ezen értékeket lehetséges módosítani. Ugyanúgy lehet állítani a hátteret, méretet is.

    Mennyire lett magyar a rendszer? Az eddigieken kívûl számos alkalmazást kellett lefordítanom, többek között magát az asztali környezetet, mivel finomam szólva is, eléggé hiányos volt a nyelvi fájl, emelett egy alkalmazás az, ami nem magyar nyelvû (xpdf), és van két alkalmazás, ami alapértelmezett esetben nem magyar felülettel indul, ezek a TkDVD, ahol az advanced opció alatt ki kell választani a magyar nyelvet, a másik az NVU, aminek a nyelvi .xpi csomagját minden felhasználó a /home/felhasználó/Nvu nyelvi fájlok mappában találja meg, és bõvítményként telepítheti is.

Letöltési lehetõségek:  
                                                       
                                                    HTTP1:   pclinuxos.bluefusion.hu
                                       
                                                    Torrent:    linuxtracker.org

                                                    MD5-ös összeg:   232e35c9626f0c2b1be7e12bf43afe5a pce17os_hu.iso

  Fontosabb alkalmazások listája, képernyõképek, bemutató videó

    Kernel: 2.6.22.15.tex
    Enlightenment, e17: 0.1.0.042

    Bejelentkezéshez használható felhasználói név és jelszó:

                        1;        guest    |    guest
                        2;         root       |     root

   


Multimédia:                                                                                                                                

               - Alsaplayer (egy egyszerû zenelejátszó
               - Gimp (képszerkesztõ, rajzoló)
               - Mirage (képnézõ)
               - Smplayer (videó lejtászó)         
               
- Songbird  (zenelejátszó, webböngészõ, multimédiás központ)
               - Tvtime (televízió nézõ alkalmazás)
               - Wxcam (webkamera kezelõ alkalmazás)

    Internet:

                - Amsn (msn messenger klón)
         
       - Deluge (bittorrent kliens)
                - FileZilla (ftp kliens)
     
                - Mozilla Firefox (webböngészõ)
                - Mozilla Thunderbird (e-mail kliens, hírolvasó)
                - Nvu (HTML szerkesztõ)
                - Skype (videó támogatással)

    Rendszer:

               
- MC (Midnight Commander)
                - PCLinuxOS Vezérlõpult
                - Stalonetrey (rendszertálca, systray)
                - Synaptic csomagkezelõ (apt grafikus felület)
                - Rox (fájlkezelõ)
                - TkDVD (CD/DVD író alkalmazás
                - Xarchiver (tömörítõ)

    Irodai alkalmazások:

                - Leafpad (szövegszerkesztõ)
                - Open Office (irodai programcsomag)

    Játékok:
   
                - Elitaire (e17 kártyajátéka)


A bejegyzés trackback címe:

https://pclinuxos.blog.hu/api/trackback/id/tr6394190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kormos Milán 2008.04.20. 20:03:55

Eddig nekem is KDE-vel volt fent a pclos, de felcsigázott a pce17os. Engem csak root-kén enged belépni, bármit teszek. És az alsamixer-ben nem tudok mkrofon típust választani. Nem tudom szabad-e itt ilyesmit írni, vagy kérdezni, ha nem akkor elnézést.

zsebtyson 2008.04.25. 21:28:19

Szia Milán!

A belépéssel kapcsolatban. Ha nem írsz be semmit belépéskor, és úgy nyomsz entert, akkor újra beteszi a bejelentkező ablakot, és inmár be tudod írni a felhasználói nevedet, és jelszavadat. Egyébként van fórumunk, ahol bármilyen kérdéssel fordulhatsz hozzánk. A címe: www.linuxempire.hu
Várunk sok szeretettel!
süti beállítások módosítása